Garage Kruisplein Rotterdam 2009 - 2013

Rotterdam Centrum krijgt een nieuwe ondergrondse parkeergarage met een capaciteit voor 760 auto's. Parkeergarage Kruisplein wordt midden in het centrum van de stad gebouwd, omgeven door de Doelen, Pathé, het Westin hotel en Weenapoint. Het gaat om een 20 meter diepe parkeergarage van vijf lagen. 

Kruisplein Rotterdam Van Nieuwpoort Betonmortel Betonpompen 2.jpg

Van Nieuwpoort Betonmortel bouwt mee 

Aannemer Besix Nederland vertrouwde Van Nieuwpoort de levering van de betonmortel toe. Betonson levert de 250 Lambda liggers voor het dak van de garage. De constructie bestaat uit een bouwput met diepwanden tot zo'n 41 m diep. De put kan vervolgens droog worden ontgraven tot 20 meter diepte. Binnen deze bouwput wordt een betonconstructie van 5 niveaus gerealiseerd.

Groeiende parkeerbehoefte

Garage Kruisplein springt in op een groeiende parkeerbehoefte. De nieuwe HSL-Zuid en RandstadRail brengen het aantal reizigers op Rotterdam Centraal op een indrukwekkende 323.000 per dag in 2025. Dat is bijna een verdrievoudiging van het huidige aantal. De verwachte oplevering van de parkeergarage ligt rond het voorjaar van 2013.  

Ondergrondse straat

Bij het plan hoort ook een ondergrondse straat tussen de Weenatunnel, die zowel op de nieuwe garage als de bestaande Schouwburgpleingarage aansluit. Het Kruisplein wordt als verbinding tussen binnenstad en station één van de belangrijkste pleinen van de stad.

Beton Bewust